Vergeet BIM, de toekomst heet VIM..

Was u net gewend aan alle ophef en lof over het begrip BIM is het alweer tijd om verder te kijken. Het Building Information Modelling is nog niet echt gemeengoed geworden in de architectenwereld. Het ideale plaatje van met meerdere bouwdisciplines in een gemeenschappelijk computermodel werken via internet was niet voor alle projecten te gebruiken. Het delen van elkaars verantwoordelijkheden en het werken in andermans tekeningen brengt een risico met zich mee.

Anders ligt dit voor het begrip VIM. Visual Information Modelling. Deze modelling wordt enkel door de architect aangeleverd zodat verantwoordelijkheden helder zijn. Diens klant was al gewend aan 3D afbeeldingen gecreëerd in 3D tekenprogramma’s. In het beste geval was er ook een 3D video paraat van het bouwproject. Gemaakt voor de opdrachtgever en gebruiker om een zo goed mogelijk beeld te verkrijgen van de bouwplannen. Het nieuwe aan VIM is dat de klant geen video meer ontvangt maar een koppeling naar een website (cloud) waar deze zelf het 3D model door kan wandelen naar eigen inzicht. De klant kan zelf zijn standpunten bepalen en net zo vaak en lang als hij/zij wil zijn toekomstige project verkennen.

 

VIM wordt gemaakt met gaming software en is gekoppeld aan 3D tekenprogramma’s. Dezelfde 3D modellen waaruit ontwerptekeningen t/m werktekeningen worden gehaald zijn ook de bron voor de 3D videomodellen.

Bouwbureau Sklad maakt deze 3D videomodellen. Met behulp van de Revizto software worden Revit tekeningen geëxporteerd naar VIM modellen. Via een gratis Revizto viewer kunnen de 3D modellen op elke PC met internet verbinding worden bekeken naar eigen inzicht.

Een voorbeeld van een dergelijk videomodel

(bediening via scrollwiel en rechtermuistoets)

Informatievideo van de softwarefabrikant Revizto